تاریخچه آموزش دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه علوم پزشکی نوین ایران است که توسط دکتر جوزف کاکران در سال 1878 میلادی ـ مؤسس اولين دانشكده طب ايران ـ در ارومیه احداث گردید. و با 27 دانشجو شروع و قدمت آن به بیش از یک قرن باز می گردد.

آموزش‌های پزشکی خاص استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه تا قبل از سال 1878 میلادی برابر با 1295 قمری اطلاع دقیقی در دست نیست ولی آنچه مسلم است، رشته پزشکی در این استان مانند سایر نقاط کشور به صورت سنتی و بر مبنای طب بقراطی و جالینوسی برقرار بود تا اینکه در سال 1835 میلادی (1250 قمری) با ورود مسیونرهای مذهبی آمریکایی به ایران و ارومیه، نخستین پزشک آشنا به طب جدید غربی نیز وارد ارومیه شد. این شخص دکتر آساهیل گرانت نام داشت که به همراه همسرش به ارومیه آمد و در ارومیه و مناطق اطراف به فعالیت‌های پزشکی اشتغال ورزید و پس از وی، دکتر رایت، جای او را گرفت. (عقلمند: 51) و (انزلی: 693 – 696) ، (Colleen Karimi, Linda: 32 & 42)
در آن زمان تا سال 1878 میلادی (1295 قمری) فعالیت‌های پزشکی در منطقه بدون آموزش‌های خاصی در جریان بود، در سال 1878 میلادی (1295 قمری) دکتر جوزف کاکران، به ارومیه وارد شد. چنانچه شرح حال زندگينامه‌ی دكتر كاكران نشان می‌دهد، تولدش مربوط است به دوره‌ای كه میسیونرهای آمريكايی به اروميه آمده بودند و چند نفر از آنان نيز در مدت توقف خود در رضائيه(ارومیه) صاحب فرزند شدند كه يكي از آن‌ها كودكی به نام جوزف پلامپ كاكران بود. اين شخص پس از خاتمه تحصيلات ابتدايی در این شهر در سن 15 سالگی جهت تكميل تحصيلات خود از طرف والدينش به آمريكا عازم گرديده، وارد دانشكده پزشكی نيويورك شد و پس از خاتمه تحصيلات و گرفتن ديپلم دكتری در پزشكی چند سال در بيمارستان‌های آنجا تمرين و كارآموزی كرده و طبيبی متبحر شد. دكتر كاكران در سال 1878 ميلادی و مطابق سال 1295 هجری قمری به فكر مولد خود افتاده و به همراه همسرش به زادگاهش به شهر اروميه مراجعت نموده و در آنجا جهت مداوای بيماران محل، كمر همت به ميان بست و در کنار فعالیت‌های درمانی در ارومیه، پس از جلب رضایت مسئولین کلیسای وست مینیستر بوفالوی آمریکا تصمیم به ساخت بیمارستان گرفت. و سرانجام توانست در سمت جنوب غربی شهر اروميه كنار رودخانه معروف (شهر چائی) در محلی باصفا و سبز و خرم، باغ بزرگی را به مساحت پانزده هكتار كه چند كيلومتر بيشتر از شهر فاصله نداشت خريداری كند. ساختمان اول بیمارستان شامل سه سالن بزرگ بستری عمومی و سه اتاق بستری خصوصی و یک اتاق عمل و غذاخوری و اتاق‌های دیگر در سال 1879 میلادی (1297 قمری) به اتمام رسید و در سال‌های بعد ساختمان‌های دیگر شامل داروخانه و بیمارستان زنان و بخش بیماری‌های مسری و غیره ساخته شدند.
بیمارستان 40 تخت خوابی ساخته شده نیازمند چندین پزشک برای اداره بود. وی در همين سال‌ها تصميم به تدريس طب در دانشكده‌اش گرفت بنابراین تصمیم به تربیت پزشک بومی گرفته شد و کالج پزشکی راه‌اندازی شد و رشته پزشکی برقرار گردید. دكتر كاكران خود رئيس دانشكده بود.